Hacklabilla on käytössä K40-mallin laserleikkuri, johon on tehty omia käytettävyys- ja turvallisuusparannuksia.

Laitteen speksit

 • Hiilidioksidilaser, n. 10µm infrapuna. Sopii mm. akryylille, vanerille ja pahville. Ei sovi metalleille eikä vinyylille.
 • Työstöalue 30 x 20 cm
 • Suurin leikkauspaksuus n. 6 mm akryyli
 • Kaiverrettavaksi mahtuu 2 cm paksut kappaleet

Etupaneelin kontrollit

Etupaneelin alareunassa on koko laitteen päävirtakytkin ja vasemmassa reunassa led-valojen virtakytkin.

Beam enable 1/0 painonapit kytkevät laserohjaimen virran päälle – itse laserputki ei kuitenkaan käynnisty ennen kuin leikkaus aloitetaan softasta. Laserin virta katkeaa automaattisesti jos luukku avataan. Tämä kytkin käynnistää myös vesipumpun ja poistoilmapuhaltimen.

Potentiometristä voi säätää laserin tehon välillä 2-7. Näistä 2 vastaa n. 10 mA laservirtaa ja 7 vastaa n. 30 mA laservirtaa. Tehoa voi pudottaa myös ohjelmallisesti 0-100% välillä. Käytännössä kaivertaessa kannattaa etupaneelin säädin olla 2-3 välillä ja leikatessa maksimissa.

Manual test -kytkin on aktiivinen silloin kun beam enable on päällä. Sen kääntäminen käynnistää laserin hetkeksi, jolloin näkee laservirran ja voi tarkistaa säteen kohdistuksen.

Kappaleen asettaminen leikkuriin

Laser on tarkennettu n. 51 mm etäisyydelle linssistä. Eri paksuisia materiaaleja varten laitteessa on jousitettu leikkuualusta, jonka avulla kappaleen yläpinnan saa oikealle korkeudelle.

Korkeuden asettamiseksi vastakkaisten kulmien alle asetetaan leikattavan materiaalin paksuiset palat, esim. materiaalin kulma tai saman paksuinen hukkapala. Tällä tavalla leikkuualusta liikkuu saman verran alaspäin.

Leikkuuasetukset

Erilaisia materiaaleja varten täytyy kokeilla sopivat leikkuuasetukset. Tässä muutamia lähtökohtia (kaikissa 100% softalla asetettu laser power):

 • Kaiverrus: nopeus 1500 mm/s, teho etupaneelista 2-3.
 • 3mm akryylin leikkaus: nopeus 300 mm/s, teho etupaneelista 7, yksi leikkuukerta.

Paksumpia materiaaleja varten voi lisätä ”Passes” eli leikkuukerrat asetusta käyttöliittymästä.

LaserWeb-käyttöliittymä

LaserWeb-käyttöliittymään pääsee Hacklabin wlanissa osoitteella http://10.0.0.1:43234/

Leikkausta ohjataan G-kooditiedostolla, joka tehdään näin:

 1. Valitse vasemmalta Documents-osiosta ”Add document” ja avaa .svg vektorigrafiikkatiedosto. Sellaisen voi tehdä esim. Inkscape-ohjelmalla.
 2. Valitse vasemman reunan listasta lisäämäsi .svg-tiedosto. Sen jälkeen voit siirtää sitä eri kohtaan oikean puolen ruudukkonäkymässä, eli siihen kohtaan missä kappaleesi on leikkuualustalla. Leikkuualueen reunat ja 1 cm ruudukko on merkattu alustaan.
 3. Valitse vasemmalta ”Create single” luodaksesi leikkuukäskyn. Aseta sopiva ”Cut rate”.
 4. Valitse GCode-osiosta ”Generate”. Jos klikkaat ruudukkonäkymän taustaa poistaaksesi sinisen valintakorostuksen, pitäisi g-koodin näkyä punaisina ja vihreinä viivoina.

Seuraavaksi G-koodin voi ajaa näin:

 1. Valitse vasemman reunan pystypalkista ”Comms”. Tässä pitäisi olla oletuksena leikkurin IP-osoite 10.0.0.98, joten paina ”Connect”.
 2. Valitse vasemmalta ”Control”.
 3. Nyt ollaan valmiita leikkaamaan. Sulje luukku ja paina ”Beam enable” päälle. Tarkista että pöydän alla ämpärissä on vettä ja että poistoputkesta tulee sitä ulos, ts. että vesipumppu toimii.
 4. Valitse ”Run job”. Laser ensin kalibroi paikkansa rajakytkimiä vasten vasempaan yläkulmaan, ja alkaa sitten leikata. Kun laser leikkaa, näkyy laser current -mittarissa 10-30 mA virta.
 5. Kun leikkuu on valmis, anna ”Beam enable”:n olla päällä vielä minuutin verran, jotta poistoilmapuhallin ehtii imea enimmät savut pois.

Voit halutessasi kustomoida LaserWebin asetuksia. Ne tallentuvat vain omaan nettiselaimeesi.

Lisävinkkejä

Vastaa