Kokoustamista suuren maailman malliin

Yhdistyksen vuosikokous 30.5.2019 klo 18

Hei!

On aika laittaa hallitus- ja tilikausi pakettiin ja kutsua koolle yhdistyksen vuoksikokous. Toimintaa on ollut paljon ja koitamme varata riittävästi aikaa myös tulevasta toiminnasta keskustelemiseen.

Meillä ei ole erillistä hallitus- ja toimihenkilöhakua, joten miettikää ennen kokousta, haluatteko pyrkiä tulevaan hallitukseen. Toivottavasti haluatte! 🙂 Jos olet kiinnostunut hallituspaikasta mutta et pääse kokoukseen, ilmoita aikeistasi jollekin kokoukseen pääsevälle, esimerkiksi minulle.

Esityslista:

Aika: torstaina 30.5.2019 klo 18.00
Paikka: Hacklabin kerhotila, Emännäntie 10 O, Jyväskylä

  1. Kokouksen avaus
  2. Kokouksen järjestäytyminen
  3. Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen
  4. Työjärjestyksen hyväksyminen
  5. Esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien tai tilintarkastajien lausunto
  6. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
  7. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksujen suuruus
  8. Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
  9. Valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa taikka yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa
  10. Kokouksen päättäminen

Kokousasiakirjoihin voi tutustua ennen kokousta kerhotiloissa tai erikseen sovittavassa paikassa. Asiasta voi sopia rahastonhoitaja Henrik Korhosen kanssa.

Kerhoilta 6.4.2019: Työkaluseiniä

Tänään puuhasin puutyötilaan uusia työkaluseiniä. Olemassaolevat metallireikälevyt ovat sikäli näppäriä, mutta sopivia kiinnittimiä kaikelle on vaikea löytää. Lisäksi tasaiseen levyyn saa näppärästi piirrettyä työkalujen ääriviivat.

Samalla on tarkoitus järjestellä työkalut selkeämmin. Alla on hahmotelma ryhmittelystä:

Ja tänään valmistui tämän verran:

Tekstit on jyrsitty labin omatekoisella CNC-jyrsimellä, ja ne on tarkoitus vielä maalata mustaksi. Materiaali on lahjoituksena saatua pakkausvaneria, joka on paikoitellen aika heikossa kunnossa mutta kelpaa vielä tähän käyttöön.

Puristimien pidikkeeseen tein sirkkelillä hahlot, joihin puristimet solahtavat kivasti. Mutta Bilteman pikapuristimet eivät näköjään sopineet suoraan tuohon. Täytynee askarrella niille oma pidike viereen.

Toisaalla kerhoillassa mm. 3D-tulostettiin yagiantennin pidikkeitä, konffattiin 3D-tulostinta ja pelattiin flipperiä.

Jyväskylän kaupunki-hackathon Conthrive. Mistä on kyse?

” Ei, pyydetään kaikki Jyväskylän ystävyyskaupungit mukaan ja pidetään MAAILMAN ISOIN HACKATHON” – Pekka Abrahamsson

Moi!

Olen Joonas Pylvinen, jyväskyläläinen köyhän miehen Peter Vesterbacka, harrastan vapaa-ajallani korkeakoulututkinnon loppuun suorittamista ja toimin tällä hetkellä Hacklabin hallituksen toimihenkilönä verkostovastaavana ja nyt alas ajettavan IT-Osuuskunta Dynamitin puheenjohtajana.

Conthrive

Conthriven tarina alkoi alkukeväästä 2018 kun Digian Anssi Ylönen ehdotti että voitaisiin pitää kaupunki-hackathon Jyväskylässä. Olimme juuri tarjonneet Dynamitin puolesta yhtestyötä Digialle ja tämä ajatus nousi esiin. Tukeuduimme välittömästi Agoralla toimivaan sisar-osuuskuntaan Xipleen, jossa JES-hallituskaudelta tuttu kaveri Renne Hirsimäki oli vaikuttamassa. Sattumoisin Junctionista inspiroituneena heillä oli pyörinyt pöydällä ajatus, että Jyväskylään on saatava myös oma hackathon ja yhteistyö syntyi nopeasti.

Startup Scale Up

Saimme nopeasti tiimin kasaan sopivista tuttavistamme, jotka koostuivat sekä tietojärjestelmätieteen opiskelijoista, sekä Jamkin ohjelmistotekniikan insinööriopiskelijoista. Vahvistimme tiimiä vielä 1. luokan tapahtumatuottajalla ja eikun kaasua, mutta minne?

Pyörittelimme ideaa että haluamme tehdä jotain omalla tavallamme. Kyseessä on kaupunkikohtainen hackathon ja olisi laiskaa tehdä siitä Junctionin klooni ja ajatus syntyi: Digitaaliajan kylätalkoot. Tarkoituksenamme on saattaa yhteen kaikki Jyväskylän toimijat viikonlopuksi kehittämään tätä geopoliittista maatilkkua, jossa asumme ja elämme. Yhtälailla kun taloyhtiössä pidetään talkoot missä asukkaat haravoivat lehtiä tai kunnostavat aitaa, skaalaamme saman ajatuksen ylös: Nyt kehitämme Jyväskylää kykyinemme ja talkoolaisina ovat kansalaisten lisäksi organisaatiot ja yritykset. Minkälainen maailmamme olisi, jos suuryritykset yhden viikolopun ajan vuodessa osakkeenomistajien salkun lihottamisen sijaan suuntaisivat resurssinsa ja tietotaitonsa parantamaan niitä elinoloja, missä heidän työntekijät ja näiden perheet ja ystävät asuivat. Entä jos tallennamme nämä innovaatiot pankkiin ja monistamme tapahtuma kerrallaan liikettä uusiin kaupunkeihin jakaen innovaatiot verkostoon. Voisimmeko oikeasti muuttaa mailmaa?

Hyvin suunniteltu on kokonaan tekemättä

Tarkoituksenamme oli pitää ensimmäinen Thrive tapahtuma marraskuussa, mutta emme saaneet viestittyä tapahtumastamme riittävästi ja jouduimme siirtämään tapahtumaamme viidellä kuukaudella ja täydensimme tiimiämme vielä pätevällä viestinnän osaajalla. Ai mikä Thrive? Niin. Thrive tarkoittaa kukoistaa ja on hyvä nimi tapahtumalle jonka tarkoitus on saada kaupungit kukoistamaan. Sääli sinänsä että Thrive tuotemerkkiä on rekisteröity noin 2000 kpl ja jouduimme muuttamaan konseptin nimeä. Nimeksi valikoitui täysin loogisesti Conthrive eli Thrive-kukoistaa, con-convention ja cotrive-keksiä yhdessä. Simple? Noh, ei nimi miestä pahenna…

Saimme mukaamme kourallisen paikallisia it-yrityksiä mutta sisäinen viestintämme takkusi. Kumppanit eivät tienneet että voivat osallistua hackathoniin omalla tiimillänsä, vaikka tämä on juuri se idea. Emme kutsu Conthrivea vierallisesti hackathoniksi, sillä arvelimme että se karkoittaa kaikki paitsi tech-väen kauas pois ja sitä emme halua. Haluamme mukaan tech-väen, sillä luonnollisesti digitalisaation kultakautena ratkaisut tulevat olemaan enemmän tai vähemmän teknisiä. Lisäksi haluamme mukaan esimerkiksi JAMK Biotalousinstituutin kiertototalouden ja ruuantuotannon ammattilaiset, jotta voimme vaikutta ravintoon mitä syömme. Get the picture? Haluamme mukaan Expan pelinkehittäjät kehittämään pelillisiä ratkaisuja kaupunkiimme. Haluamme mukaan kauppatieteilijät tekemään ratkaisuista kestävää bisnestä. Haluamme mukaan taiteilijat ja humanistit tekemään elämästämme kaupungissa värikästä ja mukavaa. Haluamme mukaan sinut tekemään Jyväskylästä sinun näköisesi.

Big Picture

Haluamme rakentaa kaupunkihackathonien itseään ruokkivan verkoston. Tiedämmekö miten se tehdään? -Emme todellakaan. Onko meillä siihen visio? -Hyvin harhainen. Tiedämmekö mitä teemme seuraavaksi? -Kyllä. Ensimmäinen tapahtuma järjestetään Jyväskylän Ruusupuistossa 22.3.-24.3.2019 ja sinut on kutsuttu. Kirjoitan tätä aikaleimalla 18:10 14.3.2019 ja tapahtuman ilmoittautuminen meni eilen kiinni. Seuraa top secret salaisuus. Se on auki vielä tänään 23:59 asti jotta saamme viimeiset kiinnostuneet jo ensimmäiselle kierrokselle mukaan. http://www.conthrive.com

3D-tulostin jälleen toiminnassa

Labin Ultimaker-3D-printteri oli jonkin aikaa pois käytöstä, kun sen ohjaussofta siirrettiin erilliseltä Raspberry Pi-kortilta labin varsinaiselle serverille. Nyt OctoPrintin asennus on valmis ja printteri on taas käyttökunnossa.

Tässä on vaihe vaiheelta ohjeet OctoPrintin käyttöön. Aikanaan nämä varmaan lisätään myös wiki-sivulle.

Yhdistäminen käyttöliittymään

Printterin käyttöliittymään pääsee hacklabin verkosta joko omalla läppärillä tai yhteiskoneelta www-selaimella, osoite on http://10.0.0.1:5000/
Täältä pitäisi aueta OctoPrint-kirjautumisikkuna.

Käyttöliittymän käyttäjätunnus on hacklab ja salasana on teipillä tulostimen etureunassa. Tämä tunnus on käyttäjäoikeuksilla, tarvittaessa ”ultimaker” -tunnuksella pääsee muokkaamaan asetuksia laajemmin.

Tulostettavan tiedoston lataaminen

Tulostusta varten tarvitset .stl-tiedoston haluamastasi kappaleesta.
Klikkaa vasemmasta palkista ”Upload” ja valitse tiedostosi.

Tiedoston ”slicetys”

Tulostamista varten 3D-malli muutetaan G-koodiksi eli tulostimen ohjauskomennoiksi.
Klikkaa lataamasi tiedoston kohdalta taikasauvaa:

Aukeavasta ikkunasta voit valita mm. kerrospaksuuden, tai mennä suoraan oletuksilla:

Slice-napin painalluksen jälkeen vasemmalle ilmestyy prosessipalkki, ja n. minuutissa muuntaminen on valmis.

Tiedoston tulostaminen

Etsi G-kooditiedosto vasemmalta listasta, ja paina sen kohdalta tulostimen kuvaa:

Tulostin alkaa lämmetä, ja lämpötilan näkee kuvaajasta. Tulostusalustan lämpeneminen kestää n. 10 minuuttia ensimmäisellä tulostuksella.

Vasemmasta reunasta voit seurata jäljellä olevaa aikaa ja tarvittaessa keskeyttää tulostuksen:

Tulostimen Z-akselin säätö tulostuksen aikana

Yleisin ongelma mitä tulostuksen alussa saattaa tulla, on että kärki on joko liian lähellä tai liian kaukana tulostusalustasta.

Mikäli kärki on liian lähellä, ei muovia tule juuri lainkaan ja tulostimesta kuuluu naksuva ääni kun muovinsyöttöratas nykii.
Vastaavasti jos kärki on liian kaukana, ei muovi tartu alustaan.

Tarvittaessa korkeutta voi varovasti säätää tulostimen sisällä alhaalla takareunassa olevaa akselia pyöräyttämällä.
Pyöräytys myötäpäivään nostaa alustaa eli pienentää etäisyyttä, kun taas pyöräytys vastapäivään kasvattaa etäisyyttä.

ThermoCRS F3 robottikäsi

Saimme viime viikolla Etteplanilta lahjoituksena Thermo CRS F3 -robottikäden jota ei oltu saatu käyntiin. Robokäsi on Nokian testilabran peruja ja alunperin valmistettu 2000-vuoden paikkeilla. Alla tärkeimmät speksit, lisää manuaaleja löytyy pari tuhatta sivua täältä.

Kontrolleri ja muut osat vaikuttivat toimivan, mutta ”Arm power” -kytkin ei tehnyt mitään. Ongelmaa tuli jäljitettyä eri puolilta laitetta. Siinä missä muut kytkimet menevät suoraan prosessorille 5 voltin logiikkatasoilla, arm power menee 12 voltin logiikalla isolle relelevylle:

Pari selkeimmin reitillä olevaa relettä tarkistin toimiviksi, mutta tarkempi vianjäljitys olisi vaatinut koko levyn piirtämistä skemaksi. Kaksipuoleisella levyllä se olisi kyllä ollut täysin mahdollista, mutta iso urakka, eikä ollut mitään takuuta että vika on juuri täällä. Siispä laite takaisin kasaan ja miettimään muita mahdollisuuksia.

Robotin alaosassa on luukku, jonka sisältä oli jo aiemmin löydetty paristokotelo. Manuaali kertoo että paristot ovat servo-ohjainten varmistusparistot, jotta robotti muistaa asentonsa vaikka virta olisi kytketty pois. Paristot oli kuitenkin jo vaihdettu tuoreisiin.

Boottiviesteissä oli koko ajan pyörinyt ”servo amplifier communication failure”, mikä oli melko huolestuttava viesti. Kuitenkin diagnostiikkakäskyllä oli jo aiemmin todettu, että kaikkien akselien asentolukemat välittyvät näytölle kun niitä käsin liikuttaa. Olin päätellyt, että viesti mahdollisesti liittyy lisäakseleihin, joita liitettävässä työpäässä voisi olla.

Tarkempi manuaalin lukeminen kuitenkin paljasti, että tämä vikatilanne aiheuttaa nimenomaan sen, ettei arm power mene päälle. Lisäksi löytyi vianselvitysohjeet tälle tilanteelle – mutta kaikki siinä kerrotut mahdollisuudet tuli poissuljettua testeillä. Paristovirheestä pitäisi tulla erillinen virheilmoitus, mutta tässä tapauksessa sitä ei tullut.

Aloin kuitenkin yleismittarilla mitata jännitteitä, ja paristovarmistuksen liitin näytti nollaa volttia. Mitäs kummaa, paristoista mitattuna jännitettä näkyi, onko johto rikki? No ei, vaan lopulta kävi ilmeiseksi että paristokotelon kontaktit olivat hapettuneet. Silmälle ne näyttivät ihan hyviltä, mutta sähköä ei kulkenut. Pieni raaputus viilalla ja nyt tuli levylle siistit 4.5 V.

Kontrolleri takaisin päälle ja kävin läpi manuaalin neuvomat enkooderivirheen resetointitoimet. Ties kuinka monennen kerran painan toiveikkaana arm poweria.. ja tällä kertaa kuuluu releiden ”naks naks naks”, painikkeen valo syttyy ja robotinkin varoitusvalo alkaa vilkkua!

Video robotista toiminnassa: https://photos.app.goo.gl/KqhhSBmNjP8M2Kno9

Seuraavaksi pitää alkaa miettiä mihin tuo pysyvästi asennettaisiin, ja rakentaa turvaovet työalueen ympärille. Sitten voi alkaa testailla, pystyisikö sillä vaikka jyrsimään tai 3D-tulostamaan. Myös ihan yleinen robottikäsiohjelmoinnin opettelu voisi olla kiinnostavaa.