Labisiivous ti 23.7. klo 17–19

UPS sähkökaapissa

Radio- ja sähköprojekti on edennyt miltei valmiiksi asti ja labin seinästä tulee sekä UPS-varmennettua sähköä keltaisista pistorasioista että tavallista valkoisista. Seinässä on N-liitin radioliikennöintiä varten. Homma siis valmistuu käsiin. Enää ei porata (montaa) uutta reikää, joten labin sotkuisuus ja likaisuus on saavuttanut toivottavasti nyt maksimipisteensä.

Labi on siis perin sotkuinen viime viikkojen sähkö- ja radioprojektien seurauksena. Lattioilla on metallilastuja ja painavaa bonkkia on keskellä lattioita suorastaan odottamassa sitä, että joku lyö varpaansa. Labilla ei myöskään ole mopattu sitten viime vuoden muuton.

Tähän tulee nyt muutos!

Siivoamme ja järjestämme labin yhdessä ensi tiistaina, 23.7. klo 17–19, jonka jälkeen normaalin kerhoillan viettäminen voi alkaa. Yhdistys tarjoaa maksutonta kolaa osanottajille. Tulkaa avuksi!

PS. Blogautamme radioprojektista paremmin, kunhan ensin saadaan siivottua paikat. 🙂

Kerhoilta 16.7.: Tetris-palikoita

Tänään Hacklabilla mm. jyrsittiin tekstejä Tetriksen Suomenmestaruuskisojen palkintoihin:

Tekstit syntyivät varsin näppärästi CNC:llä V-kärkisellä terällä. Yhtään palikkaa ei onnistuttu tyrimään, mutta aikaa paloi kun eri palkintosarjoja oli varsin monta.

Muuta työn alla ollutta oli mm. kuksa, jonka työstö alkoi käsivoimin taltalla ja vasaralla:

Talon katolla puolestaan tehtiin antenniasennuksia.

Radioamatööriasema rakenteilla! Haluatko sensorisi DDR:n katolle?

Hacklabille on tulossa radioamatööriasema ja sitä varten asennamme katolle valokuitua, koaksiaalikaapelia ja antennikalustoa. Tästä kerrotaan lisää myöhemmin, mutta jos olet malttamaton, voi asiasta keskustella keskustelukanavallamme #jkl:hacklab.fi (Telegrammissa @hacklabJKL).
 
Kuitenkin on myös muuta tekeillä: Katolla asennettavaan kahden metrin korkuiseen mastoon voi kiinnittää myös muita laitteita. Nyt ideointi ja toteutus voi alkaa! Kiinnostaisiko esimerkiksi sääasema, säteilymittari, revontulikamera
 

Raspberry Pi 3, joka saa sähkönsä ja boottaa Ethernetistä

Tekemistä helpottaakseen Zouppen on kasannut Linuxin usbip:tä hyödyntävän siltauksen, jonka ansiosta katolle voi asentaa minkä tahansa USB-laitteen, jonka saa sillattua haluamaansa kerhotilassa olevaan tietokoneeseen. Ajurit löytyvät sekä Linuxille että Windowsille ja niiden avulla laite näkyy tietokoneessa kuin se olisi liitetty yhteen koneen fyysisistä USB-porteista! Toinen käytännön etu on, että valokuitu erottaa USB-laitteen ja tietokoneen toisistaan, joten kerhotila on suojassa myös ukkosen sattuessa.
 
Laite voi toimia suoraan USB-väylän tarjoamalla 5V:n sähköllä. Enemmän sähköä syöviä laitteita varten katolla on tarjolla myös ampeeritolkulla 24V:n tasasähköä. Ja jos USB-väylä on pullonkaula, niin katolta löytyy myös gigabitin Ethernettiä suoraan tupaan!

Kasaa siis oma laitteesi! Pohjana voit käyttää esimerkiksi kerholta löytyviä Arduinoja, mutta voit tietysti tehdä kaiken vaikka piirilevyä myöten itse. Vaikka itse rakentaminen on kiehtovaa, ei se ole välttämätöntä. Voit ostaa myös valmiin laitteen ja varmistaa sen vesi- ja pölytiiviyden. Kotelointia varten esimerkiksi Biltemasta löytyy monenlaisia kiinnitysvalmiita laitekoteloita ja kytkinrasioita.

Hauskaa hakkerointia!

MNOP-talo. Klikkaa nähdäksesi 360°

Kokoustamista suuren maailman malliin

Yhdistyksen vuosikokous 30.5.2019 klo 18

Hei!

On aika laittaa hallitus- ja tilikausi pakettiin ja kutsua koolle yhdistyksen vuoksikokous. Toimintaa on ollut paljon ja koitamme varata riittävästi aikaa myös tulevasta toiminnasta keskustelemiseen.

Meillä ei ole erillistä hallitus- ja toimihenkilöhakua, joten miettikää ennen kokousta, haluatteko pyrkiä tulevaan hallitukseen. Toivottavasti haluatte! 🙂 Jos olet kiinnostunut hallituspaikasta mutta et pääse kokoukseen, ilmoita aikeistasi jollekin kokoukseen pääsevälle, esimerkiksi minulle.

Esityslista:

Aika: torstaina 30.5.2019 klo 18.00
Paikka: Hacklabin kerhotila, Emännäntie 10 O, Jyväskylä

  1. Kokouksen avaus
  2. Kokouksen järjestäytyminen
  3. Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen
  4. Työjärjestyksen hyväksyminen
  5. Esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien tai tilintarkastajien lausunto
  6. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
  7. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksujen suuruus
  8. Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
  9. Valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa taikka yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa
  10. Kokouksen päättäminen

Kokousasiakirjoihin voi tutustua ennen kokousta kerhotiloissa tai erikseen sovittavassa paikassa. Asiasta voi sopia rahastonhoitaja Henrik Korhosen kanssa.

Kerhoilta 6.4.2019: Työkaluseiniä

Tänään puuhasin puutyötilaan uusia työkaluseiniä. Olemassaolevat metallireikälevyt ovat sikäli näppäriä, mutta sopivia kiinnittimiä kaikelle on vaikea löytää. Lisäksi tasaiseen levyyn saa näppärästi piirrettyä työkalujen ääriviivat.

Samalla on tarkoitus järjestellä työkalut selkeämmin. Alla on hahmotelma ryhmittelystä:

Ja tänään valmistui tämän verran:

Tekstit on jyrsitty labin omatekoisella CNC-jyrsimellä, ja ne on tarkoitus vielä maalata mustaksi. Materiaali on lahjoituksena saatua pakkausvaneria, joka on paikoitellen aika heikossa kunnossa mutta kelpaa vielä tähän käyttöön.

Puristimien pidikkeeseen tein sirkkelillä hahlot, joihin puristimet solahtavat kivasti. Mutta Bilteman pikapuristimet eivät näköjään sopineet suoraan tuohon. Täytynee askarrella niille oma pidike viereen.

Toisaalla kerhoillassa mm. 3D-tulostettiin yagiantennin pidikkeitä, konffattiin 3D-tulostinta ja pelattiin flipperiä.